Vil·la romana de Llorís
La vil·la romana de Llorís era una rica casa de camp que, amb uns 10.000 m2 construïts, tenia una part d’habitatge luxós, una zona productiva i, fins i tot, un cementiri propi.
Es troba a menys d’1 km de la ciutat d’Aeso, de manera que era molt accessible als propietaris i als treballadors i, sobretot, els productes que s'hi elaboraven tenien una sortida ràpida cap a la via que comunicava Aeso amb altres ciutats.
Ser a prop de la via era molt útil, però també podia ocasionar molèsties. Per aquest motiu la vil·la, que estava construïda sobre un vessant, tenia a la terrassa més alta (la més propera a la via) els magatzems i premses per a la producció de vi i oli; mentre que a les terrasses més baixes hi havia la residència i la zona de banys buscant més intimitat.
La part de residència tenia un gran pati rectangular al voltant del qual es disposaven les habitacions. Alguns dels murs estaven decorats amb pintures. Als banys s’hi reconeixen les instal·lacions per escalfar la sala calenta, que s’obre a d’altres de temperatura tèbia i freda. Les parets estaven revestides amb marbre, i s’hi ha trobat una escultura en forma de cap de lleó de la qual rajava l’aigua d’una font.